Bordó és Ezüst

Titkos technikák a barantában

2016. szeptember 24. 18:00 - balakor

Mind hallottunk már olyan harcművészetekről, melyek úgy hirdetik magukat, mint valami titkos tudás birtokosai. Közös jellemzőjük, hogy nagyon ügyesen ködös misztikumot építenek a saját rendszerük köré, így a külső szemlélődőnek először ezt kell lefejtenie, ha valóban meg szeretné ismerni a harcművészetet. Kezdetben talán mindenkinek a távol-keleti harci irányzatok ugorhatnak be az olvasónak a jádegyűrű-lépéses mandarinkacsa rúgással, az 5 pontos szívrepesztő ütéssel és a sokkhullám technikákkal. Azonban a folyamat, ami e mögött áll, - a szektásodás - koránt sem csak a keleti rendszerek sajátossága. Szektásodó csapatokkal, irányzatokkal mindenhol találkozhatunk. Néhány tulajdonság alapján be is azonosíthatjuk őket. 

Az első jellemző, hogy az adott irányzat úgy gondolja magáról, hogy ő a legtökéletesebb rendszer és mindenki más rosszul csinálja. Ebből következik az egyes szabály: A rendszer hibáira tilos felhívni a figyelmet, de mivel ezek elve nem is léteznek, ezért aki kritizál, az csak hozzá nem értő lehet. 
Természetes következménye, hogy aki nem ért velünk egyet, az csakis ellenség lehet, de minimum rosszindulatú troll. A rendszeren kívüliek eleve laikusok, hogy mernek még támadni is a teljesen logikus érvelésekkel? Úgyis a mienk a legigazibb/ legkorhűbb/ leghatásosabb/ leghalálosabb/ legéletszerűbb stb. 

Kettes szabály: Keress mindig valakit, akinek az ellenpontja lehetsz! A szekták csak úgy tudnak működni, ha a belső tagok azt gondolják, hogy a szektán kívüli élet - jelen esetben sportélet, közösségi élet - természetesen rosszabb minőségű, mint a szektán belül. Nem csak, hogy rosszabb, annyira rossz, hogy az már a stílus/ harcművészetek meggyalázása, így ezen nekünk kell változtatni. A szekta ál-célja így lehet az, hogy valaminél jobb legyen, miközben a valódi cél az, hogy a vezetőnek hatalma legyen a saját emberei felett.

Ebben a hármas szabály van a segítségére: A kívülről jövő információt meg kell szűrni, nehogy a felkészületlen tanítványt összezavarja. Mivel mindenki más laikus, ezért felesleges mások tapasztalataiból, véleményeiből, tanulmányaiból táplálkozni. Ne járj el más versenyeire, ne gyakorolj más stílus képviselőjével, ne is beszélgess velük, főleg ne járj más edzéseire! Legyél lenéző és szkeptikus, ha más stílus képviselőivel találkozol! Lehetőleg még YouTube-on se nézz olyanokat, akiket nem hagytam jóvá! Köszi!

Négyes szabály: Mindig van egy követendő példa! Habár mindenki rosszul tudja a dolgokat körülöttünk, milyen szerencse, hogy az, aki nem, pont a mi klubunkat/ szakágunkat/ stílusunkat vezeti! Minden szava arany, nem lehet kétségbe vonni. Ha valaki őt támadja, a stílust, sőt, Téged támad! Éppen ezért kutya kötelességed mindenkor és mindenhol védelmezned, akkor is, ha nincs igaza.

Ötös szabály: Próbáld meg a többieket jobb belátásra bírni! Tudatlanok szegények, de Te még tehetsz ellene, hogy tévhitekben éljék le életüket. 

Hatos szabály: A titkos technikákat csak a beavatottak tanulhatják meg. 

Természetesen nem minden szabály vonatkozik minden szektásodó csapatra, hiszen a folyamatok közösségenként eltérőek lehetnek. De miért baj egyáltalán a szektásodás? A tapasztalat azt mutatja, hogy a szektásodó csoportok aktív marketingtevékenység nélkül egy idő után felemésztik önmagukat. Éppen ezért nagyon vigyáznunk kell rá, hogy a baranta ne mozduljon el ebbe az irányba. 

A baranta valamiért és nem valami ellen szerveződött, így nekünk nincs szükségünk ellenségkép kialakítására és támogatjuk a külső információgyűjtést is. A barantában alapvetően nincsenek titkos gyakorlatok sem, ugyanis nem hiszünk a legyőzhetetlen technikákban. Minden embernek két keze és két lába van, a technikák száma korlátolt, a többi a képességeken múlik. Az erő csak erővel, a gyorsaság csak gyorsasággal, a kitartás pedig csak kitartással pótolható. 

A többire visszatérünk majd a hatodik fokozatvizsga után... :)

 

Szólj hozzá!
Címkék: gondolatok

A bejegyzés trackback címe:

https://balakor.blog.hu/api/trackback/id/tr5011730697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása