Bordó és Ezüst

Baranta alapok - Alapvető lépések

2016. november 16. 18:21 - balakor

A víváshoz kevésbé értő emberek úgy gondolják, hogy az eredményes vívás titka csupán csak a fegyverkezelésben keresendő. Aki járatosabb ebben a művészetben, az tudja, hogy sok képesség magas szintre juttatása együttesen adja az eredményt. Mégis, amikor kezdővel, vagy kívülállóval beszélünk róla, általában azt szoktuk mondani, hogy 50% múlik a fegyverkezelésen és 50% a lábmunkán. Ez természetesen egy elnagyolt közhely, de mégis mutatja, hogy a barantában óriási szerepet fektetünk a lábmunkára.

 

A barantában a fegyveres harcot (legyen az fokos, szablya, kard, lándzsa, vagy bármi egyéb) alapvetően dinamikus helyzetekre építjük föl. A fegyverkezelés is lendület alapú, de ehhez hozzájön egy rendkívül mozgékony, az egyéni képességekre alapozó és a területi adottságokat kihasználó (pl. köríves elmozgás) lábmunka. Dinamikus lábmunkával elérhető az ellenfél távolság- és ütemtévesztése, mely lehetőséget nyújt az elő- és közbetámadások alkalmazására. Ezen túlmenően dinamikus lábmunkával kikerülhetünk az ellenfél középvonalából, így nyitva rést a védelmén.

 

A lábmunka elsajátítása éppen ezért a fegyveres harc tanulása során elengedhetetlen. Ennek elemei a különböző lépések. Az egyszerű lépéseket már egy korábbi bejegyzésben áttekintettük, most egy újabb technikai csoport következik. A tanulás során ezek elsajátítása technikákként külön történik, majd az egyéni végrehajtást követően páros alkalmazások során alkalmazzuk őket. Ezt követően az egyes lépéseket összekötjük és mozgássorokat alkotunk belőlük.

 

Az a videóban az első lépés a kitörés. Ez a lépés a legalapvetőbb eszközünk az ellenféllel szembeni térnyerés során. Lényegében egy nyújtott nyitólépés előre, mely véghelyzetében a hátsó láb nyújtott állapotba kerül, míg az elől lévő láb hajlított és a comb közel vízszintes. Fontos, hogy a véghelyzetet nem tartjuk ki, hanem vagy előre indított lépéssel folytatjuk az előre haladást, tehát zárjuk az állást, vagy visszalépve ismét felvesszük az alapállást.

 

Az oldalra kitörések ehhez nagyon hasonlatosak, azzal a különbséggel, hogy a lépő láb közel 45°-ban oldalra lép ki. Az előre kitöréshez hasonlatosan ügyelünk arra, hogy a súlypont végig a két láb közt maradjon és a lépő láb térde ne előzze meg a lábujjakat. Az oldalra kitörések szinte minden esetben más lépéssel - előkészítő lépéssel vagy befejező lépéssel - párban kerülnek alkalmazásra.

 

Az oldalváltó kitörés hasonlatos a bal lábbal balra kitöréshez, csupán a hátsó lábat egyenesen előre rakjuk. Nagyobb térnyerés érhető el vele, mint a „hagyományos” kitöréssel, viszont - nevéből adódóan – oldalváltás történik a végrehajtása során. Kétkezes eszközök és két fegyveres alkalmazások jellemző lépése.

 

A hátra kitörést akkor alkalmazzuk, ha elő- vagy közbetámadást, illetve feltartó szúrást alkalmazva tempóelőnyre kívánunk szert tenni. Ekkor ugyanis a támadással egy időben végrehajtjuk a hátrafelé mozgás első felét - hátsó lábbal térnyerést hátra-, miközben a felsőtest egy helyben marad biztosítva a kellő távolságot a támadáshoz. A támadást követő fél ütemben már csak a súlypont áthelyezése és az állás zárása történik. Sok esetben hátrahajlással együtt alkalmazzuk.

 

Az oldalváltó változata ugyanezt teszi lehetővé, csak nagyobb térnyeréssel hátrafelé. Leginkább a kétkezes és két fegyveres küzdelmekben láthatunk hasonló lépést.

 

A dobott láb mozdulatát akkor alkalmazzuk, mikor az ellenfél lábra támad. Ekkor az elől lévő lábat hátra dobva hozzuk azt ki a támadás irányából, miközben a felsőtest viszonylag stabil marad és ezzel egy időben tudja támadni az ellenfél védtelenül maradt részeit. Rendkívül fontos, hogy a láb hátradobását követően azonnal stabil alapállásba kerüljünk.

 

Az ollózó dobott láb (vagy oldalváltó dobott láb) mozdulata akkor lehet hasznos, amikor a dobott láb mozdulatába úgy támad közbe az ellenfél, hogy a hátul lévő lábat még nem sikerült letenni. Ekkor egy egylábas elrugaszkodás történik hátrafelé, mellyel további hátrálás lehetséges.

(A videón ez a hátrálás elég kismértékű, ugyanis rendkívül csúszott a talaj és nem mertem nagyon ugrálgatni. :D)

 

A kettőzött kitörés egy megnyújtott záró lépés. Tulajdonságaiban megegyezik a „hagyományos” kitöréssel, de nyilvánvalóan nagyobb területnyerés érhető el általa. A kettőzött dobott láb során az első hátráló mozdulatot követő alapállás felvétele után azonnal indítjuk a második mozdulatot.

 

A guggolás és a térdelés során egyaránt súlypontsüllyesztés történik. Ennek számos oka lehet: a célfelület csökkentése, felső támadás ellenében tér és idő nyerés, fegyver földről való fölvétele, stb.

 

 

A fordulások leginkább a több ellenfél elleni küzdelem során alkalmazott lépéstechnikák.  

Szólj hozzá!
Címkék: baranta

A bejegyzés trackback címe:

https://balakor.blog.hu/api/trackback/id/tr8611966075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása