Bordó és Ezüst

Baranta alapok - Alapvető lépések 2

2016. november 28. 20:35 - balakor

Elöljáróban annyit szeretnék elmondani, hogy a videó vágása közben valószínűleg valamit igencsak elhibáztam, ugyanis minden mozdulat első 2-3 másodperce levágódott. Ezt nem szándékosan csináltam és mivel edzéstartás előtt készítettem a videót és edzés után töltöttem fel, így a hibajavítás lehetőségét időhiány miatt elvetettem. Ezért kell mindig biztonsági másolatot tartani...

Az előző videók kapcsán kaptam egy visszajelzést, miszerint a barantában alkalmazott lábmunka túl van bonyolítva. Bonyolítsuk hát tovább! 

Első két lépésünk a zárólépéssel és a kitöréssel összekötött kitörés. Mindkettő azt a célt szolgálja, hogy a kitörés végrehajtása előtti tempóban teret nyerjünk. Ennek oka lehet az ellenfél halogató magatartása, vagy az, hogy külső vívótávolságon helyezkedünk el. Előbbinek előnye, hogy viszonylag nagy stabilitás őrizhető meg a mozgás teljes terjedelme alatt, viszont rövidebb a lépés alatt megtett táv. A keresztlépéses változat előnye, hogy nagy előrehaladást tesz lehetővé, viszont kisebb stabilitást ad. 

Az oldalra kitörések egy változatát már az előző videóban is láthattuk. Akkor a mozgásirányban lévő láb volt az induló láb. Most ennek függőleges tengely mentén tükrözött párja következik - vagyis jobbra bal lábbal törünk ki, balra jobb lábbal. A mozdulat során a hátsó láb teljes nyújtott helyzete sok esetben nem valósítható meg így a végrehajtás során megelégszünk a hátsó láb fél talpon való megtámasztásával is. Köríven elmozgásos alkalmazások jellemző lépései. 

A váltó kitörés leginkább lerohanásoknál alkalmazott lépés, ahol a kitörést azonnal követ egy oldalváltó kitörés. Annak minden előnyével és hátrányával. Meglehetősen nehéz kihátrálni egy ilyen lépés elől, viszont oldalra elmozgással megtörhető, ha a támadó nem elég rutinos és nem tudja azt egy oldalra kitöréssel lereagálni.

 Az irányváltó lépést abban az esetben használjuk, mikor megindítunk egy oldalra elmozgást, majd hirtelen az ellenkező irányba kell ellépnünk. A kilépést haladó szinten kitörés válthatja fel.

Az ugrás a barantában egy igen gyakran használt mozgás. Egyaránt használjuk térnyerésre, menekülésre, lendületszerzésre. Mivel van olyan pillanat, amikor mindkét láb elrugaszkodik a földtől, így ilyenkor különösen sebezhető a vívó. Azonban a mozdulat pillanatszerű végrehajtásával ez a veszély elhárítható. A forduló ugrás ötvözi a fordulat és az ugrás előnyeit. Funkciója ugyanaz, mint az ugrásé: térnyerés, menekülés, lendületszerzés. 

 

Szólj hozzá!
Címkék: baranta

A bejegyzés trackback címe:

https://balakor.blog.hu/api/trackback/id/tr4112007206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása