Bordó és Ezüst

Rendőrök szablyagyakorlata 1927-ből és 1941-ből

2016. december 08. 15:00 - balakor

A videó első felében a gyakorlatozók felső védekező tartásban tartják a pengét és felváltva csapnak jobb felső és bal felsőt, miközben elől lévő lábukkal a csapás pillanatában előre toppantanak. A csapások teljesen kivezetettek és köríven tovább mozgatva térnek vissza a felső védekező tartásba. A jobb felső csapást fejpajzs lendítéssel, míg a bal felső csapást félkör lendítéssel végzik el. A fegyvertelen kéz hátra téve látható. 

A '41-es felvételen a végrehajtók a korábban már említett "magyar álláshoz" hasonló helyzetben helyezkednek el.

kepkivagas2_1.JPG

Véleményem szerint ezen állást csak gyakorlásra használták, illetőleg lovas alkalmazás esetén tudom elképzelni. Itt szintén jobb felső és bal felsőt hajtanak végre. A fegyvervezetés lényegesen eltér a '27-es felvételéhez képest. Mivel magasan van a fegyver, így az állásba rejtett lendületet kihasználva nincs szükségük plusz lendítésre az erőteljes vágás végrehajtásához. Míg az első felvételen a vívók a teljes test erejét beleadva (toppantva), a váll, könyök és csukló gyorsító erejét kihasználva támadtak, addig a második felvételen a fegyvert vállból mozgatják, szinte végig merev karral. 
A vágás kivitelezéséből, a párhuzamos állásból és az elől lévő kar helyzetéből (ami nem tölt be semmilyen funkciót és véleményem szerint a gyeplőtartást szimbolizálja) arra következtetek, hogy míg a '27-es felvétel a gyalogos vívásból, addig a '41-es lovas vívásból örökítette meg ugyanazon két csapás végrehajtását.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://balakor.blog.hu/api/trackback/id/tr2212011062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása