Bordó és Ezüst

A baranta bemutatók fajtái

2016. október 08. 18:00 - balakor

Vannak emberek, akik a bemutatózást csak valami öncélú tevékenységnek tekintik. Úgy gondolják, hogy szükséges rossz, mely pénzhez juttatja a csapatokat és segít a tagtoborzásban, de egyébként semmi haszna nincs. Ezek az emberek tévednek. 
A bemutatózás a baranta (és általában a harcművészetek) legfontosabb megnyilvánulási formája. Ha egy csapat jó bemutatót rak össze, a környezetében az a kép alakul ki a barantáról, hogy az egy látványos, színvonalas dolog. Egy olyan közösség, ahová érdemes tartozni. Ha valaki nem tud jó bemutatót fölmutatni, akkor ezzel ellentétes kép alakul ki a barantáról. Tekintve, hogy mindannyiunk célja, hogy a baranta megítélése jó legyen, mindannyiunk célja az is, hogy a barantások színvonalas bemutatókat tudjanak előadni.

A bemutatózás azonban valójában ennél sokkal több. Egy olyan tevékenység, mely közvetítheti a baranta céljait széles körben. Egy általános baranta bemutatónak egyszerre kell testi, lelki, szellemi tartalmat közvetítenie, hiszen maga a baranta is az ember mindhárom síkját fejleszti. A bemutató célja tehát számot adni a külvilágnak arról, hogy hol tartunk épp a személyiségfejlődés rögös útján. 

Ha elfogadjuk az előző állítást, akkor a bemutatók jellemzik a csapat felkészültségét is. Egy jól felkészült csapatnak szükségszerűen jobb bemutatóval kell rendelkeznie, mint egy felkészületlennek. Nem azért, mert több időt szán a bemutatóra való felkészülésre, hanem egészen egyszerűen azért, mert több elemből tud választani a bemutató összeállításánál, valamint nagyobb tudásfokot tud felmutatni. Ez azonban szükségszerűen azt is jelenti, hogy egy baranta bemutatónak időről időre meg kell újulnia, hiszen a folyamatosan elsajátított új tudásanyagot be kell építeni a bemutatóba is. Nem fordulhat elő olyan állapot, hogy egy csapat folyamatosan fejlődő tudásanyaggal éveken keresztül ugyanazt a bemutatót adja elő, amit anno a kevesebb tudásával rakott össze. 

Mivel a baranta mérőfoka a csapat és a benne dolgozó egyének tudásának, éppen ezért a bemutatózóknak a lehető legtöbb bemutatószámban kell részt venniük. Egy általános bemutató célja az is, hogy a benne részt vevők speciális körülmények közt is kigyakorolják az adott tudásanyagot. Éppen ezért a bemutatóra valójában mint speciális edzésre tekintünk, mely során a nehezítő körülményt a lámpaláz és a közönség figyelmének nyomása okozza. 

A baranta bemutatóknak több fajtáját tudjuk megkülönböztetni. Az első típus a lélekre ható bemutató. Ennek a célja elsősorban az, hogy a közönséget olyan lelki állapotba hozzák, hogy a bemutató végén szereplő üzenetet be tudják fogadni. Ennek előfeltétele, hogy a bemutatózó csapattagok ne legyenek feszültek. A legideálisabb, ha a bemutatózók élvezik, amit csinálnak és ez látszik is rajtuk. Nagyon fontosa a természetesség, így egy közönségre igazán fogékony csapatvezető gyakran improvizál, amit a vele egy hullámhosszon lévő csapat le is tud követni. A bemutató szerves részét képezik a látványelemek, a történetek eljátszása és a közönség bevonása, úgy mint például a mező szépe választás. Fontos, hogy a közönség eljusson a bemutató alatt a nevetéstől a meghatódásig.

541823_514642438611632_1270659588_n.jpg

A bemutató ekkor koránt sem a harcművészetről szól elsősorban, hanem arról, hogy a körülöttünk élő emberek tapasztalják meg azokat a dolgokat, melyek megmaradásáért, vagy épp megteremtéséért küzd a baranta. Szeretnénk, ha látnák a lovagiasságot, a virtust, hogy a fiatalság a jövő. Szeretnénk, ha látnák, hogy van magyar műveltség és ez érték, érdemes vele foglalkozni és jó lenne, ha a fiatalok ehhez a kultúrkörhöz tartoznának. Szeretnénk, hogy lássák: lehetséges a magyar magas kultúra létrejötte és szeretnénk, ha elhinnék, hogy lehetséges a magyar nemzet megteremtése. Van magyar jövő.

Sajnos megvan ennek a bemutatónak a hátránya is. Végigtolhat az ember száz bemutatót is, a végén nagyon megtapsolják, talán még könnyeznek is az emberek, de a barantát, mint harcművészetet nem fogják megismerni. Így fordulhatott elő, hogy abba a faluba, ahol már harmadik évben tért vissza egy csapat nagy szeretettel várták a magyar kung-fusokat. 

A szellemre ható bemutatók az általános baranta bemutatók. Egyensúly van a szellemi háttér, a lelki töltet és a fizikai megjelenés közt. Elsődleges célja, hogy a közönség megismerkedjen a barantával. Része az előző látvány-nevetés-meghatódás hármas, de ez nem mehet kárára annak, hogy a közönség vágyát felkeltse a csatlakozásra. Éppen ezért a bemutató sokkal feszesebb az előző típusnál, a csapat fegyelmezett és rendezett képet mutat. A bemutató szerkezete letisztult és mellőz minden olyan elemet, ami esetleg komikussá tenné a közösséget. A bemutató összeállítása során fontos szempont, hogy törekedni kell a szakmaiságra, illetve arra, hogy megmutassuk, a tagok mit tudnak. Ezzel azt közvetítjük a nézők felé, hogy ez a szint számukra is elérhető. 
A fizikai sík mellett természetesen szerepet kap a szellemi tartalom is. Ez elsősorban abban nyilvánul meg, hogy a bemutató során megpróbáljuk a baranta legfontosabb szellemi tartalmait átadni, valamint a magyar kultúra egyéb elemeit is beemeljük a bemutatóba, például a néptáncot, vagy a népzenét. 

A testi síkot szimbolizáló bemutatók elsősorban a szakmai jellegű bemutatókat takarják. Ezeket szakmai közönség - elsősorban más harcművészek -  előtt adjuk elő. A cél a baranta harcművészeti tartalmaiba való mélyebb betekintés. Ugyan ez a bemutató is tartalmaz látványelemeket, de sokkal inkább egyfajta harcszerű virtuskodás. Nagyon fontos, hogy ne fulladjon monotóniába: gyorsnak, pontosnak, ötletesnek kell lennie. Előnye a többi bemutatófajtával szemben, hogy minden másnál alkalmasabb a baranta harcművészet mozgásos anyagának megismertetésére, azonban szellemi és lelki tartalmak átadására nem alkalmas forma. Erről a típusról elmondható, hogy különösen sok rákészülést igényel - nem csak a bemutatószámok, de a lebonyolítás is. Ezen túlmenően elmondható, hogy csak azon csapatoknak érdemes ezzel próbálkoznia, ahol magas technikai színvonalat sikerült elérni. 

Éppen ezért egy baranta bemutatót látva botorság azt állítani, hogy szakmaiatlan, ha a fő célja a lelki tartalmak átadása volt és fordítva, nem érdemes azon lovagolni, hogy kiölték a lelkiséget a bemutatóból azok, akik szakmai jellegű bemutatót állítottak össze. 

A következő bejegyzésben a baranta bemutatók felépítéséről lesz szó.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://balakor.blog.hu/api/trackback/id/tr311764383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása