Bordó és Ezüst

Egyszerű lépések

2016. október 28. 18:00 - balakor

Egyszerű lépésnek nevezzük azokat a lépéstechnikákat, melyek fegyvernemtől függetlenül mindenhol jelen vannak és a felkészítés alapját képezik. Mindez tehát azt jelenti, hogy akár szablyavívásról beszélünk, akár lándzsavívásról, akár kard és pajzs vívásról, akár pusztakezes küzdelemről - ezek a lépések adják a lábmunka alapját. 

Ezek a lépések az oldalváltó lépés, a nyitó lépés, a záró lépés és a keresztlépés. Ha csak a fegyveres harcot vizsgálnánk, akkor ide érthetnénk a kitörést, valamint a dobott láb technikát is, de ezek a lépések a pusztakezes harcban szinte egyáltalán nem jelennek meg, így ezekkel majd egy későbbi bejegyzésben foglalkozunk.

Az oldalváltó lépés a legalapvetőbb lépés. Gyakorlatilag egyik lábunkat tesszük a másik után. Ha a jobb láb van elől, akkor a lépést követően a bal láb kerül előre és szintén alapállásba érkezünk. Rendkívül nagy előrehaladást tesz lehetővé, viszont hátránya, hogy a lépés folyamatosan újrapozicionálja az alapállást. Ez leginkább a kezdő vívóknál okoz gondot, akiknél a folyamatos állás-váltás védelmi réseket képez.

A nyitó lépés lényege, hogy az alapállásból a mozgás irányába az állás szélesítésével, vagy nyújtásával mozdulunk el. Ha jobb láb van elől, akkor a jobb láb indítja az előre és a jobbra mozgást, a bal láb pedig a hátra és a balra mozgást. Előnye, hogy a térnyerést rendkívül gyorsan végre lehet hajtani, hiszen már a mozdulat első ütemében elmozdulunk, míg a második ütemben az állást rendezzük. Az előrehaladás és a hátrahaladás mértéke meglehetősen behatárolt, hiszen végrehajtása egymást követő sorozatokban kissé darabos és nehézkes. Ez igaz az oldalmozgásra is, ám itt mégis egy tempón belül is nagy táv megtétele lehetséges, ezért az oldalmozgásos taktikai elemek állandó technikája. Korábbi elnevezése "csúsztatott lépés", mivel az indító láb lelépését követően a másik láb a földön csusszanva zár alapállásba.

A záró lépés során az állás zárásával, majd újra kinyitásával nyerünk távolságot. Ha jobb láb van elől, akkor előre haladás, valamint jobbra haladás során a bal láb zár be a jobb mögé/mellé, majd a jobb láb lép le alapállásba. Hátrahaladásnál és balra haladásnál mindez fordítva történik, tehát a jobb láb zár a bal mellé/elé és a bal lép le alapállásba. Előnye, hogy folyamatos végrehajtásra alkalmas, így lerohanások és kimenekülések technikája lehet. Hátránya, hogy az első ütem nem jár térnyeréssel, így a lépés ütemének első felét rejtve kell megtennünk, míg a második ütemmel a kívánt irányba tudunk haladni. Másik elnevezése "gördülő járás", utalva arra, hogy a mozgás folyamatosan (járás szerűen) is végrehajtható. 

A keresztlépés az oldalváltó lépéshez hasonlóan nagyobb távok megtételére alkalmas és mindezek mellett a lépés befejezése után még ugyanazon állásba is érkezünk. Egyetlen hátránya, hogy a mozgás során a keresztezett lábak miatt pillanatnyi instabil helyzetek keletkeznek, melyeket egy képzett vívó kihasználhat. 

Az egyszerű lépések végrehajtását összefoglaltam egy rövid videóban:

Szólj hozzá!
Címkék: baranta

A bejegyzés trackback címe:

https://balakor.blog.hu/api/trackback/id/tr711817071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása